6 SEO-tips för att öka försäljningen i din e-handel

SEO-tips för e-handlare

Dra upp din försäljning ordentligt i e-handeln genom att sökoptimera på rätt sätt.

Konstigt nog när man kikar på olika webbshoppar ser man allt för ofta att det finns så mycket att hämta i gratis trafik från Google. En e-handel som vars huvudfunktion att sälja produkter online bör ha en strategi för hur man ska synas på rätt sökord hos sökmotorerna.

Sammanfattning

Vill du inte läsa hela artikeln? De viktigaste sakerna är sammanfattade här.

 • Besvara dina potentiella kunders frågor och hjälp dem, även om det inte leder till ett köp direkt.
 • Fokusera på att fylla kategorisidorna med sökoptimerat innehåll först.
 • Om du inte redan har installerat Analytics och verifierat Search Console, gör det direkt.
 • Höj CTR på dina sökresultat. Testa att ändra rubrik på sidor som syns ofta i sökresultaten men inte blir klickade på.
 • Plocka lågt hängande frukt genom att försöka trycka upp sökord du redan har på sida 2-3 till första sidan.
 • Bästa av allt, men mest tidskrävande. Skapa en blogg där du besvarar dina kunders frågeställningar och problem. Bjud på gratis tips.

Sökordsanalys

Jag kan inte nämna för många gånger hur viktig sökordsanalysen är för att din sita ska prestera i de organiska sökträffarna på Google. Gå igenom vilka sökord du tror att dina besökare söker på. Vad gör konkurrenterna som lyckas?

Jämför hur olika sökord och sökfraser ställer sig mot varandra i Google Trends. https://trends.google.com/trends/

Ett annat bra gratis verktyg för att göra sökordsanalys är Ubersuggest som Neil Patel har tagit fram. https://app.neilpatel.com/

Bilden nedan visar att ordet bilbesiktning söks på mer än dubbelt så mycket jämfört med besikta bilden. Av den statistiken kan du snabbt lista ut att ett bra SEO-resultat på bilbesiktning kommer att ge dig mer trafik. Men, det lär också vara högre konkurrens på orden som söks mycket på.

Mitt tips är ändå att optimera efter sökorden som ger dig bäst potential att dra så mycket trafik som möjligt.

Sökoptimera efter kundnyttan

Svara på frågorna som dina kunder ställer sig. Då rankar du bra på frågeställningar, framstår som kompetent och framförallt kan du förmodligen besvara kundens förfrågningar och behov med att sälja dina produkter. En kund som har ett problem kan man tänka är villig att spendera en peng på en bra produkt som löser problemet.

Ett exempel kan vara att optimera antingen ett blogginlägg eller en kategori som säljer tvättmedel på frågorna nedan

”få bort kaffefläckar på vit skjorta” – Besvara hur jag som kund kan använda ditt fläckborttagningsmedel för att få min skjorta ren igen. Är det enkelt kanske jag beställer dina varor direkt.

”parfymfritt tvättmedel barnkläder” – Förklara vad som gör just ditt tvättmedel parfymfritt och vad fördelarna med det är. Ge tips på hur man bör tvätta barnkläder på bästa sätt, erbjud dina produkter som är anpassade för detta.

Kategorierna är ofta värda att satsa på

Generellt sätt är kategorierna bra att sökoptimera. Du når en bredare publik med sökoptimeringen än att kanske optimera bara produkterna. Såklart är det bästa att SEO-anpassa allt, men bra SEO tar tid att få till så ibland kan det vara bra att fokusera på kategorierna och de produkter man vill sälja mest av.

Lägg in rikligt med sökoptimerad text på kategorisidorna. Använd tänket att besvara på sökarnas frågor och lös deras problem. Då genererar du trafik som har möjlighet att konvertera bra.

Mäta och följ upp

Två verktyg som är måsten på alla hemsidor är Google Analytics och Google Search Console.

Följ upp hur du ligger till på Google, hur ofta du visas i sökträffar och se vilka sökord som genererar mest köp i din e-handel.

Använd statistiken för att se vad du ska satsa mer på. Det är även ofta mer givande att lyfta upp några sökord ett par placeringar för att hamna på första sidan istället för att försöka ranka på helt nya ord. Detta beror helt på konkurrensen på sökorden och hur er strategi är.

Testa olika titlar för att öka CTR

I Search Console kan du se hur många procent som klickar på just din länk i sökträffarna. Detta mäts i CTR (Click through ratio). På de sidor och sökord som du har låg CTR bör du överväga att testa en annan titel och meta-beskrivning. Testa något som är mer tilltalande för dina besökare och se efter några veckor om du lyckas få fler klick på dina sökresultat.

Många SEO-experter är övertygade om att en bra CTR ökar din ranking på Google. Google själva är förstås väldigt förtegen hur deras algoritm rankar sökresultaten. Men sänker man logiskt att ju fler som klickar in och stannar på sidan, desto bättre är resultatet och desto bättre plats förtjänar den sida i sökresultaten. Men observera att det inte funkar att klicka upp din egen sida, det blir du nog bara straffad för.

Plocka lågt hängande frukt

Som tidigare nämnt, du kan börja med att lyfta upp några sökord från sidan 2-3 till första sidan. Ligger du på sida två redan på ett bra sökord med bra relevans så har du redan en grundranking som kan göra att du med mindre medel kan lyfta upp det till första sidan och därmed ta del av väldigt mycket mer trafik.

Skapa en blogg

Enligt mig så finns det nog inget bättre sätt att synas på många sökord och bra frågeställningar än att börja blogga i din e-handel.

Skriv om allt möjligt, men håll dig till att det ska vara något nyttigt för dina kunder. Ge ut tips och trix hur man använder produkterna du säljer i webbshopen. Skriv om nyheter, recensioner, tester osv.

Och bjud på massor med gratis tips, besökaren ska vilja läsa din blogg och få ut någonting av det. Utan att behöva köpa något.

Säljer du IT-produkter är några förslag på blogginlägg och innehåll här:

Blogginlägg 1: Bättre kvalité på videomöten från hemmet

 • Visa skokartongtricket för att få en bättre vinkel på laptopkameran.
 • Ljussättning för videomöte
 • Fem externa webbkameror som är bra – Tipsa om dina produkter
 • Blåtandsheadset du kan använda till datorn – Tipsa om dina produkter

Blogginlägg 2: Så skapar du ett trevligt hemmakontor

 • Tänk på var ljuset kommer in
 • Rör på dig ofta
 • Smidiga ergonomiska datortillbehör – Tipsa om dina produkter
 • Ring videosamtal med dina kollegor – Länka till blogginlägg om bättre videomöten

Fortsätt posta kontinuerligt. Låt en person vara ansvarig för bloggen, någon med intresse och erfarenhet av SEO. Man kan hamna i en sits där företaget bloggar en massa, men på ett sätt som inte alls gör att man rankar bättre på Google. Gör SEO-anpassade blogginlägg som rankar är mitt bästa tips för att få in mer trafik till din e-handel.

Kommentera gärna dina tankar eller tips nedan.

Senaste inläggen

Vi använder cookies.