Vad är colocation?

Colocation, även känd som ”colo”, är en tjänst där företag placerar sina egna servrar och nätverksutrustning i en tredjeparts datacenter. I stället för att bygga och underhålla en egen datacenterinfrastruktur, så hyr företag utrymme i ett datacenter för att dra nytta av dess infrastruktur och säkerhetsåtgärder.

Läs mer om colocationtjänster i Umeå.

Hur fungerar colocation?

Colocation erbjuder fysiskt utrymme, strömförsörjning, kylsystem, och säkerhet för att kunderna ska kunna installera sin egen hårdvara. Kunderna betalar för utrymme — oftast mätt i rack-enheter (U, där en U är ca 4,4cm högt), skåp eller burar — kunden betalar också för den el men förbrukar och den bandbredd på internetuppkopplingen man önskar.

Fördelar med colocation

  • Kostnadseffektivitet: Att använda colocation kan vara mer kostnadseffektivt än att bygga och underhålla ett eget datacenter, särskilt för små till medelstora företag.
  • Skalbarhet: Företag kan enkelt skala sin infrastruktur upp eller ner genom att hyra mer eller mindre utrymme efter behov.
  • Tillförlitlighet: Datacenter erbjuder redundanta strömförsörjningar, backup-generatorer, kylsystem och brandsläckningssystem som kan vara kostsamma att implementera själv.
  • Säkerhet: Vissa datacenter tillhandahåller avancerad säkerhet, inklusive åtkomstkontroll, övervakningskameror och inbrottslarm.

Tjänster som ofta finns tillgängliga i colocation

  • Strömförsörjning: Kontinuerlig strömförsörjning med UPS (Uninterruptible Power Supply) och backup-generatorer för att hantera strömavbrott. Själva elförbrukningen brukar faktureras separat.
  • Kylning: Avancerade kylsystem för att hålla servrarna och nätverksutrustningen vid optimala temperaturer. Behov av kylning går hand i hand med elförbrukning, mer elförbrukning kräver större kylbehov.
  • Internetuppkoppling: I colocation-hallar finns ofta ett flertalet operatörer närvarande, där man kan köpa internetuppkoppling till sin utrustning.
  • Support & remote hands: Vissa leverantörer tillhandahåller möjligheten att personal på plats kan hjälpa till med ”remote hands”, det kan ofta vara en extra tjänst. Remote hands kan användas för bland annat att installera diskar, starta om utrustning, koppla in patchar eller skruva i och ur utrustning.

Vem bör överväga colocation?

Colocation kan vara särskilt fördelaktigt för företag som:

  • Vill ha kontroll över sin fysiska och nätverksmässiga infrastruktur men inte vill hantera kostnaderna och komplexiteten med att upprätthålla en egen anläggning.
  • Behöver snabbt kunna skala upp eller ner sin infrastruktur utan att investera i fysiska faciliteter.

Slutsats

Colocation erbjuder en praktisk lösning för företag som vill dra nytta av fördelarna med ett modernt datacenter utan att behöva investera i eget kapital för en komplett infrastruktur. Med fördelar som kostnadseffektivitet, skalbarhet och säkerhet, är colocation en attraktiv alternativ för många företag som ser att optimera sin IT-infrastruktur.

Vi använder cookies.