DNS – Domain Name Server

DNS (Domain Name System) är en central del av internetinfrastrukturen som översätter webbadresser, såsom www.example.com, till IP-adresser. DNS fungerar som en telefonbok för internet genom att matcha de lättlästa domännamnen med de numeriska adresserna för att möjliggöra kommunikation mellan datorer och servrar över hela världen.

När vi skriver in en webbadress i vår webbläsare skickar den en begäran till vår lokala DNS-server för att få IP-adressen för den angivna domänen. Om servern har informationen sparad kan den omedelbart svara med rätt IP-adress. Annars kontaktar den andra DNS-servrar tills rätt svar erhålls.

Denna process är avgörande för att navigera på internet eftersom det gör det möjligt för oss att använda lättillgängliga domännamn istället för komplexa IP-adresser när vi försöker nå olika online-tjänster eller webbplatser. Utan ett fungerande DNS-system skulle vi behöva komma ihåg alla IP-adresser av våra favoritwebbplatser, vilket skulle vara opraktiskt.

Utöver översättning av namn till adresser kan DNS också hantera andra funktioner såsom epostleverans till korrekta e-postserveradresser och routingbeslut vid lastbalansering bland flera servrar bakom samma domän.

Sammanfattningsvis spelar en DNS en avgörande roll i internetinfrastrukturen genom att möjliggöra sömlös och effektiv kommunikation mellan datorer och servrar över hela världen. Det är en osynlig men nödvändig del av vår digitala upplevelse som vi ofta tar för given när vi surfar på webben.

Om du har en VPS eller dedikerad server är det viktigt att du har ställt in en DNS-server så din server kan göra DNS-uppslag. I standardkonfigurationen för våra VPS och dedikerade servrar så lägger vi in en DNS-server vid installation.

Vi använder cookies.