iDRAC – IPMI på Dellservrar


iDRAC, som står för Integrated Dell Remote Access Controller, är en inbyggd hårdvarubaserad kontrollfunktion som finns i Dells PowerEdge-servrar. Denna funktion tillåter administratörer att övervaka, underhålla, uppdatera, felsöka och hantera servern på distans, oberoende av operativsystemet eller om servern är påslagen eller inte. På baksidan av Dells PowerEdge-servrar kan man hitta ett nätverksuttag märkt iDRAC.

iDRAC används till:

  • KVM-access (Keyboard video mouse)
  • Felsökning
  • Övervakning
  • Installera operativsystem
  • Uppdatera firmware för BIOS, nätverkskort, och andra komponenter

Bra att tänka på: Av säkerhetsskäl bör alltid iDRAC alltid bara vara uppkopplat på ett eget VLAN som är separerat från annat och har väldigt begränsad åtkomst. Detta då iDRAC i sig inte har så höga säkerhetsfunktioner utan förlitar sig på att den kopplas upp på ett säkert nätverk, och ett intrång i iDRAC kan vara förödande för verksamheten.

iDRAC erbjuder en mängd funktioner för att förenkla serverhanteringen, inklusive konsolåtkomst (som att ha en skärm och tangentbord inkopplad), övervakning av systemets hälsa, uppdateringar av firmware, och kraftstyrning. Denna fjärråtkomstfunktion gör det möjligt för IT-personal att hantera servrar effektivt från vilken plats som helst, vilket minskar behovet av fysiska ingripanden i datacentret och hjälper till att snabbt åtgärda eventuella problem.

Motsvarande funktioner finns hos andra tillverkare:

  1. HP Integrated Lights-Out (iLO): HP:s motsvarighet till Dell’s iDRAC, erbjuder liknande funktionalitet för fjärrövervakning och styrning av HP:s ProLiant och Integrity servrar.
  2. IBM Integrated Management Module (IMM): Ersatte IBM RSA och erbjuder fjärrövervaknings- och hanteringsfunktioner för IBM:s System x och BladeCenter servrar.
  3. Oracle Integrated Lights Out Manager (ILOM): Används för fjärrövervakning och hantering av Oracle’s Sun-servrar.
  4. Supermicro Intelligent Management (IPMI): En annan implementering baserad på industristandarden IPMI (Intelligent Platform Management Interface), används av Supermicro för att tillhandahålla fjärrstyrningsfunktioner.

Eftersom att iDRAC är ett eget system som automatiskt startar igång när minst en nätdel har ström så kan iDRAC kommas åt även när servern är avstängd, så länge den har ström. Det spelar inte heller något roll vilket operativsystem som installeras på severn då iDRAC är helt fristående. Man kan även installera själva operativsystemet via iDRAC.

Vi använder cookies.