Så fungerar servercache

När en besökare besöker en hemsida så får webbservern en rad med uppgifter att utföra för att ”bygga ihop” den färdiga hemsidan som ska levereras till besökarens webbläsare. Det är allt ifrån vilka bilder som ska laddas, i vilken ordning och storlek, är det en produktsida så ska pris och lagersaldo hämtas från databasen med mera.

Allt detta sker medans besökaren väntar på att sidan ska laddas.

För att hela denna process ska gå mycket snabbare så använder man cache. Det fungerar så att när en användare har låtit webbservern ”bygga ihop” en specifik sida, så sparas den färdigbyggda sidan på ett ställe som snabbt går att hämtas till nästa besökare. På så sätt behöver inte nästa besökare också låta webbservern ”bygga ihop” hela sidan på nytt.

Skillnaden på cache-plugin och servercache

Till att börja med så skiljer det sig att ha en cache-plugin i WordPress och att låta servern hantera cache. Om man bara använder en cache-plugin så måste ändå programvaran för webbservern hantera varje förfrågan. Medans om man som vi gör på våra hosting-paket låter webbservern styra cachen så sker allt ett steg tidigare.

En servercache ger en snabbare hemsida än en cache-plugin. Men vanliga webbhotell erbjuder sällan servercache då det är en mer komplex funktion, som inte riktigt lämpar sig för delade miljöer.

Öka kapaciteten besökare din WordPress klarar av

En bra och korrekt uppsatt cache gör inte bara din hemsida snabbare, utan det gör också att din hemsida kommer att klara av många fler besökare samtidigt. Det beror på att webbservern kräver mindre resurser för att leverera en cachad version av hemsidan.

Vi använder Nginx FastCGI

Nginx är en fantastisk webbserver som levererar hög kapacitet och snabba hemsidor. Men det är inte bara vi som använder Nginx, det används också av företag som Klarna, SVT och H&M för att nämna några. (Källa: builtwith.com)

Hur slår jag på servercache på min hemsida?

Har du inte möjlighet att slå på cache på servernivå via en adminpanel eller att logga in via SSH och installera det så måste du kontakta ditt webbhotell. Det är inte alla webbhotell som erbjuder servercache, men vi erbjuder det på våra hostingpaket.

Har du frågor om servercache på PALMBERG.io så kontakta oss

Kan jag använda både servercache och en cache-plugin i WordPress?

Om du använder en cache-plugin i WordPress tillsammans med servercache så rekommenderar vi att du stänger av cache-funktionen i pluginet, för att dra nytta av andra funktioner som pluginet har. Det kan vara saker som CSS-, JS- och HTML-minifiering, optimering av bilder med mera.

Behöver jag en CDN för att hemsidan ska bli snabb?

Nej, om dina besökare befinner sig i Sverige och närheten så kommer du inte att tjäna något märkbart på att använda en CDN-tjänst.

Hur rensar jag en servercache?

Antingen via en adminpanel hos din hostingleverantör eller så låter du cache-tiden gå ut.

Vi använder cookies.