Vad är IaaS? Infrastruktur som en tjänst

IaaS står för infrastruktur som en tjänst och är i praktiken en molntjänst för infrastruktur som servrar, nätverk och lagring. Du som kund har då en plattform där du kan logga in och direkt starta igång nya servrar, konfigurera nätverk mellan olika servrar, välja vilka portar i brandväggen som ska vara öppna till vilka servrar och så vidare.

Det är en väldigt flexibel lösning för företag. Prissättningen för lösningen baseras på hur mycket resurser man använder och generellt är det mycket mer kostnadseffektivt att köra små och medelstora it-lösningar i en IaaS-molnlösning istället för att drifta hela miljön själv.

Fördelar med IaaS

  • Flexibelt, snabbt och enkelt att öka eller minska resurser och kapacitet
  • Ingen drift eller underhåll på fysiska servrar – det sköter vi!
  • Pålitlig och driftsäker plattform

Nackdelar med IaaS – när ska man inte välja IaaS?

  • Vid väldigt stora lösningar är en helt egen miljö mer prisvärd
  • När fysisk access till utrustning behövs – hos oss är det endast våra egna tekniker som har tillgång till hårdvaran
  • Om latency måste vara så låg som möjligt – en molntjänst ligger fysiskt längre bort än en server på samma kontor. Så om ni har väldigt höga krav på att ha så låg latency som möjligt kan det vara en bra idé att se över möjligheten med lokala servrar på plats istället för en molnlösning.

Exempel på när IaaS ska användas

En större hemsida eller e-handel – Har du en mer krävande hemsida där ett vanligt webbhotell inte räcker, du kanske har en egen server för databasen eller behöver root-access till webbservern. Då är det optimalt att köra igång en eller flera compute instanser i vår IaaS-lösning.

Backuplösningar – Har ni en it-lösning någon annanstans som ni kontinuerligt vill spara backuper av, då kan ni skicka backuperna till IaaS-lösningen.

Affärssystem / Business Intelligence – För att spara och utföra beräkningar och analyser av data är molninstanser för beräkning perfekt.

Vi använder cookies.