Besökare väntar inte gärna i onödan
Hur snabbt ska hemsidan laddas? Gärna redan innan besökaren klickat att besöka hemsidan ska den vara laddad. Webbhastighet är en viktig aspekt att väga in om ert företag vill ha besökare till hemsidan och vill att besökarna ska stanna kvar.
Det finns lite olika tekniker för att lyckas med en snabb sida. De enkla sakerna är att ha optimerade bilder och inte ladda in onödiga saker. Bilder går att optimera i olika program eller webbtjänster om man har en äldre webbplatform eller en WordPresshemsida. Använder man en modernare plattform för sin hemsida optimeras bilderna redan i plattformen när de laddas upp.
Men vänta, är inte WordPress bra?
Både ja och nej. WordPress är väldigt kraftfullt och är fortfarande det populäraste verktyget för att skapa hemsidor med. Men i och med att det är ett CMS-system med en front som på förfrågan av besökaren hämtar information ur databasen och sedan genererar webbsida utefter vad som förfrågades av besökaren så tar hela processen för en sidhämtning längre tid. Jämför man det med en så kallad static site generator som den React-baserade GatsbyJS så ser man en stor skillnad i tillvägagångssättet för en sidhämtning. Gatsby skapar nämligen upp alla potentiella sidor i förväg när en ändring i CMS-systemet görs. Dessa statiska sidor kan man sedan köra ut i valfritt CDN-nätverk (exempelvis Amazon AWS). Detta medför att besökaren får ut den färdiggenererade hemsidan från närmaste server utan att den behöver genereras på besökarens förfrågan.
PWA, ett mer avancerat sätt för snabbare hemsida
Progressive Web App som förkortas PWA är ett, eller man ska säga flera sätt att snabba upp just upplevelsen av webbhastigheten. Offline-stöd är en teknik som ingår i PWA, det betyder att fler undersidor laddas medans besökaren läser innehåller på första sidan. En besökare med svajig uppkoppling kommer då kunna visa nya undersidor trots att internetuppkopplingen brutits.
Har ni idag en WordPress finns de plugins som möjliggör denna funktion på eran hemsida, tänk dock på att det ska vara kompatibelt med era andra plugins.
Analysera hastigheten på din hemsida
För den som vill köra lite egna tester på webbhastighet kommer tips på tre verktyg som är gratis.
GTmetrix – https://gtmetrix.com/
Kör tester från London och Kanada i gratisversionen, de även bjuder på historik av dina tidigare tester. Man kan till och med sätta upp kontinuerligt test på sin hemsida som körs dagligen från deras server i Kanada. Betalversionen erbjuder kortare tidsintervall, fler länder, längre historik med mera. Gratisversionen fungerar utmärkt!
Pingdom Tools – https://tools.pingdom.com/
Superenkelt och intuitivt verktyg som ger snabb och lättläst respons (ja relativt lättläst om man är en webbmaster). Gratisversionen har i skrivande stund 7 olika platser i världen man kan testa hastigheten ifrån, allt från Europa, USA, Asien, Australien och Brasilien.
Google Page Speed Insights – https://developers.google.com/speed/pagespeed/insights/
Googles hastighetsanalys graderar både mobilversionen och desktopversionen av hemsidan.
Glöm inte att det är skillnad på den faktiska tiden det tar att ladda innehåller och den upplevda hastigheten. Det är trots allt den upplevda hastigheten som spelar roll. Så gör ett gammalt hederligt besök på er egen hemsida med webbläsaren i inkognito och utvärdera om ni tycker det tog lång tid att ladda jämfört med när ni surfar på andra hemsidor. Utför sedan samma sak från en mobil enhet. Det kommer man väldigt långt på.